--> Bryllupsfotografering

Menu20-04-2010

Bryllupsfotografering
Bryllupsfotografering regnes af de fleste, som den sværeste opgave for en fotograf.

Jeg tror det skyldes flere ting: 1) billederne skal immervæk bare være i orden, du får ikke en ny chance, 2) det er nogle af de vigtigste billeder i et pars liv, og 3) brudeparret er pokkers kritiske overfor resultatet.

Mange amatørfotografer bør afholde sig fra at kaste sig ud i dette projekt, med mindre de har gjort det ganske klart overfor brudeparret, hvad disse kan forvente mht. kvalitet. Og at sætte en lav pris, må ikke betragtes, som kompensation for dårlige billeder. Så hellere overlade det til dygtige fotografer.
Som bryllupsfotograf SKAL man af styr på lysforhold, eksponering, ISO, objektivvalg osv. for slet ikke at tale om efterbehandlingen af billeder.

Hvis du alligevel kaster dig ud i opgaven, så er her nogle råd og fif, som jeg har samlet sammen igennem tiden.

 

 


 

1. Aftalen med brudeparret - afstem forventninger

Afstem forventningerne med brudeparret, aftal pris og lav en skriftlig aftale (bl.a. om antallet af prints, CD/DVD), leveringstid, hvor mange billeder.

Få evt. et forskud, et depositum på aftalen.

Lad brudeparret se eksempler på hvad du har lavet før. Det er vigtigt at de føler sig trygge. Og den tryghed vil skinne igennem på billederne senere!
Lad brudeparret kigge forskellige bryllupsgallerier igennem her på internettet, og få dem til at sende dig en liste over de billeder, som de godt kunne tænke sig at efterligne. Print evt. billederne ud til inspiration. Her er et par eksempler
 
Link 1 Link 2 Link 3 Link 4    
Hvor skal bryllupsbillederne tages. Brudeparret har ofte nogle forslag til locations. Aftal om skal undersøge disse steder. Husk alternativer i tilfælde af regnvejr.
Lav en "drejebog" over de billeder/kompositioner i har aftalt at i vil skyde, så du ikke glemmer dem.
Husk at få med i aftalen, om du må bruge billederne selv (til hjemmeside, konkurrencer, osv.)
Gør brudeparret opmærksom på, at når i først går i gang med de formelle bryllupsbilleder, så skal de følge dine anvisninger og være tændte, så de hurtigt kan komme tilbage til festen.
     
2. Forberedelse - forberedelse - forberedelse!
Undersøg vejret på www.dmi.dk, så du kan forberede dig på vejrets luner

 

Besøg kirken et par dage i forvejen, helst på samme tidspunkt, som brylluppet skal foregå, så du kan sætte dig ind i lyset i kirken, skygger, mv.

Skyd en masse testbilleder.

Brug tid på at teste vinkler og positioner.
Husk at teste lys, brændvidder og indstillinger, så du ikke skal tænke på det, når det går løs.

Tal med præsten/degnen om reglerne for fotograferingen i kirken, før, under og efter vielsen. Respekter reglerne!
Spørg ind til brugen af flash i kirken, ikke kun under vielsen.
Nogle kirker giver lov til fotografering under vielsen, bare der ikke bruges flash (der forvirrer præsten).
Hvis du ikke må bruge flashen i kirken, så sæt ISO'en op eller brug et objektiv med stor blænde, f.eks. 1.4
Hold dig gode venner med degnen, tag en snak med ham og/eller præsten om hvad du gerne vil. Hvis du er heldig kan du få lov til at sidde godt i forhold til vielsen.
 
Undersøg om du må sætte et videokamera op på en trefod et diskret sted ved alteret, så selve vielsen og præstens tale bliver optaget. Videoen skal bare optage uden en person i nærheden under hele ceremonien.
Skal du fotografere familien og gæsterne f.eks. lige efter kirken, så kan der godt herske en del kaos. Bed derfor brudeparret om at udpege et familiemedlem, der kender alle, og som kan assistere dig med at samle tropperne
  Tag rundt i nærområdet og led efter gode lokationer, hvor i kan køre hen efter vielsen og tage bryllupsbillederne.
Husk at afstemme det med vejrudsigten. Ha' alternativerne klar, såfremt en lille byge alligevel vælger at kigge forbi, netop som i skal til at fotografere.

Hvis muligt så besøg stederne med brudeparret et par dage i forvejen og tag skyd nogle forsøg. Det skaber også et engagement hos brudeparret.

Jeg lagde mine forslag ind på Google-map og sendte det til brudeparret.

 

 

Lav en plan for dagen, sammen med brudeparret, så du ved hvor meget tid du har, og hvor meget tid i skal bruge på at køre fra kirken til lokationen.
Den gode fotograf er hele tiden et par skridt foran øjeblikket, og er derfor klar, når der kastes med ris, når brudevalsen skal danses, når gommen rejser sig for at holde sin tale.
Husk at det er dig der styrer showet, når først billederne er afstemt med brudeparrets ønsker og forventninger. Du kan derfor sagtens hunse med dem og deres gæster, for at få de aftalte skud.
Skal du bruge en speciel siddeplads i kirken, så få din assistent (eller degnen) til at lægge et præfabrikeret skilt på stolen, hvorpå der står "reserveret til fotograf".
Skal de officielle billeder af brudeparret tages udendørs, så find et sted, hvor solen ikke vil skinne brudeparret direkte ind i øjnene.
     
3. Dit udstyr

Inden det går løs, så skyd et par testbilleder og se dem igennem, for at kontrollere at dit udstyr er sat korrekt
Hav batterierne fuld opladet
Hav ekstra batterier med
Husk ekstra memorykort (blanke og testede)
Rens dine objektiver for støv inden du tager hjemmefra

Husk en reflektor (gerne minimum 100 cm)
Sæt dit kamera til "Continuous Shooting" (CF)  i kirken. Dit kamera ved nu at dit motiv (dvs. brudeparret) flytter sig og vil kontinuerligt fokusere.
Skyd i serier. Indstil dit kamera, så de tager maksimalt antal billeder, når du holder udløseren nede. Vi kender alle billedet, hvor øjnene lige blinker, hvorved personen ser søvnig ud. Skyd derfor altid flere billeder i træk, så vil der altid være et af serien, der er gode.
Skyd i RAW, så du har lidt spillerum til at redde halvgode eksponeringer i efterbehandlingen. Selvom det tager kameraet længere tid at behandle billederne, så står du bedre ved efterbehandlingen med bedre data.
RAW billeder kan lettere bearbejdes for dårlige lysforhold.
Brug en høj ISO for at få hurtig nok lukkertid, eventuelt auto-ISO. Prøv så vidt muligt ikke at bruge lukkertider langsommere end 1/100s.

Husk den gyldne regel: din lukketid skal være det dobbelte af din zoom, altså zoomer du ind med en 200 mm, så skal din lukketid være min. 400 for at undgå rystelser. Da lyset i kirken er mørkt, sæt da din ISO op. Test dette inden, under dine forberedelser.
Sæt lysmåleren til spot-måling, så du eksponerer efter motivet og kameraet ikke bliver forvirret af de hårde lys/mørke-kontraster, der ofte er i kirkerum (det ville have hjulpet på det billede, du viser ovenfor).
Slå lyden fra på kameraet, så AF'en ikke bipper.
Da lyset i kirker ofte er præget af store hvide flader, skygger, lys gennem farvet glas, så skal du have styr på hvordan du bruger din flash. Hvordan bounseren virker. Hvordan diffuseren virker.
Brug f.eks. muligheden for at regulere flashens styrke ned.
Pas på hvidbalancen. Er der meget hvidt (og lys) i kirken, så kan det snyde automatikken. Ligeledes kan stærkt sollys på den hvide kjole, betyde at mønsteret ikke kan ses på billedet, igen da automatikken er blevet snydt.
Inde i kirken kan du stille hvidbalancen manuelt til indendørs lys, ved at regulere hvidbalancen mod den hvide væg.
Har dit kamera/objektiv billedstabilisator, så sæt det til inde i kirken.
Smid ikke alle de "dårlige" billeder væk. Nogle af dem, kan med en beskæring og lidt ændringer i efterbehandlingen, alligevel gå hen og blive til spændende anderledes billeder.
Husk at medbringe nogle gennemsigtige store plastikposer, som brudeparret kan sidde på
Hav lidt vand med, gerne i en forstøver, til at sprøjte på brudebuketten. Ved nærbilleder vil dråberne træde frem og buketten virke frisk. Jeg har altid en lille flaske af den type man får til at rense brilleglas med, med i tasken - kan bruges til mange ting.

Din påklædning bør være neutral, men praktisk. Hav altid gummisåler på i kirken, når du går rundt.
     
4. Andre råd

Sørg for at være stille og diskret, så du ikke stjæler opmærksomheden. Det er ikke 'din' store dag. Men lad være med at tage alle billederne fra samme sted, flyt dig rundt.
Overvej at tage en ekstra fotograf med. Denne vil kunne være steder i kirken, hvor du ikke kan komme ind, fordi du er optaget andetsteds. Denne fotograf kan holde øje med gommen, imens du fokuserer på bruden. Endelig kan denne fotograf agere din assistent ved billederne bagefter, f.eks. til at holde din reflektor.
Jo bedre forberedt du er, jo større chance har du for at få nogle gode fotos. Hold dig til det du har "øvet" på forhånd, og lad være med at eksperimentere undervejs - det er der ikke tid til.
Har du mulighed for at have 2 kameraer om halsen under vielsen. Det ene kamera med en vidvinkel (der er ikke altid god plads i en kirke) og det andet med en tele (gerne op til 200mm)
Har du flere objektiver, så forsøg at have dem i objektivtasker i dit bælte, så du hurtigt kan skifte.
Vis billederne fra vielsen frem under den efterfølgende reception. Dette er altid et stort hit.
Så har du en laptop og måske en projektor, og endnu bedre måske også en assistent, der kan arrangere det hele (imens du er ude og tage bryllupsbillederne med parret), så vil billederne fra vielsen være et stort hit hos gæsterne.
Flyt dig. Ned på maven. Op på en stige. Kort sagt: forsøg med utraditionelle vinkler. Bland de utraditionelle vinkler, med de traditionelle vinkler.
Brug din flash, som Fill-in-flash, når du tager billeder udendørs. (læs mere om Modlys her)
Vær forberedt på det uventede. Hav øjnene med dig, måske når du at fange en gabende brud!
Husk at din egen personlighed, dit smil og din ro, har afgørende betydning for billederne.
     
5. Selve billedet

Brug stor blænde (F2.8), så baggrunden bliver sløret.

Wedding-Photography-6
Foto af Ella's Dad

Tag billeder af de små ting:
 
 • Ringene
 • Blomsterne
 • Brudebuketten
 • Dekorationen i kirken
 • Brudens slør
 • Brudens sko
 • Bagsiden af kjolen
 • Brudgommens lommelærke
 • Menuen
 • Bord dekorationen
 • Kirken
 • Bilen
 • Talerne
 • osv.

 

Husk bruden, det lyder meget klicheagtigt, men hun er den vigtigste, det er oftest hende der bliver mest påvirket af resultaterne.
Husk det tekniske fif aldrig at lade modellerne (her især bruden) stå med kroppen vinkelret på dig, altså direkte vendt mod dig. Lad brudeparret stå en smule skråt på dig med underkroppen og bed dem dreje kroppen mod dig. Derved kommer de til at se tyndere ud.
Husk de klassiske billeder:
 • Bruden ankommer til kirken
 • Evt. bruden venter på at kommer ind
 • Gommen venter
 • Bruden går op af gulvet (husk også gommen, når hun kommer ind)
 • Vielsen
 • Efter vielsen når de går ned af gulvet
 • Når de forlader kirken
 • Når de kører væk fra kirken
  Det kan være meget svært at nå det hele, så planlæg det og gå gerne gennem forløbet med brudeparret inden.
Se om du kan få en anden fotograf til at tage billeder af gommens ansigt, i netop det øjeblik han ser sin kommende brud komme gennem dørene. Prøv at fange hans reaktion, også imens hun skridter op gennem kirken.
Gruppebilleder, altså af alle gæsterne. Forsøg at finde et højt sted (altan, balkon, osv.), hvor du kan fotografere fra og få dine hjælpere til at samle alle gæsterne indenfor dit objektivfelt.
Husk at tage billeder under middagen, imens der er mad på tallerkenerne!
Bemærk at røg fra cigaretter, bål, o.lign. reflekterer din flash.

Den gode fotograf er hele tiden et par skridt foran øjeblikket, og er derfor klar, når der kastes med ris, når brudevalsen skal danses, når gommen rejser sig for at holde sin tale, når brudebuketten kastes, osv.
     
Læs evt. også min guide til modelfotografering her
Tak til de mange fotografer, der har skrevet artikler i blade, på internettet, bidraget med råd i diverse fora til at jeg kunne lave denne liste.
 

Kunne du bruge dette, så skriv en kommentar her :-)