Menu12-05-2011

Inspiration til bryllupsfotografering
Jeg har her samlet lidt forskelligt, der kan bruges ved bryllupsfotografering.
Forberedelse er afgørende for at få gode billeder, og jo mere brudeparret er involveret i billederne, desto bedre billeder opnår man at få skudt.
Bliv inspireret af andres billeder Ved at kigge på andres bryllupsbilleder, bliver brudeparret let inspireret til hvilken slags billeder de selv kunne tænke sig.
   
 
Her er et par links til en masse bryllupsbilleder. Kig dem igennem - sammen!
Kopier linket (url'en) til de billeder i kan lide og send dem til fotografen. I kan også gemme billederne på egen computer, og så sende de downloadede billeder til fotografen.
Link 1
Link 2
Link 3
   
  De udvalgte billeder, og endeligt de billeder brudeparret vælger at skyde sammen med fotografen, vil være med til mentalt at forberede brudeparret til selve fotograferingen, og derved lette stemningen og bringe de skønne smil frem.
   
Hvilke "scener" skal fotograferes? Et bryllup består af mange forskellige "scener", som det er vigtigt at huske at få billeder af.
  Scenerne er f.eks.
 • Kjoleprøvningen
 • Brudens forberedelse
 • Gommens forberedelse
 • Gommen ankommer til kirken/rådhuset
 • Gæsterne ankommer til kirken/rådhuset
 • Brudens ankomst
 • Vielsen
 • Receptionen
 • Bryllupsbillederne
 • Middagen
 • Festen

Aftal med fotografen, hvilke "scener" i gerne vil have at han er med til.

  Jeg har meget gode erfaringer med at billederne af brudens forberedelse har meget stor værdi for brudeparret bagefter. Hvis i ikke har en fotograf til at tage dem, så tag dem selv. Og glem ikke at få vennerne til at tage billeder af jeres polterabend.
   
Lokation Hvor skal bryllupsbillederne skydes?
Det er en meget god ide at have planlagt dette på forhånd. Besøg de steder, hvor i gerne vil have taget billederne, og helst på cirka samme tidspunkt som fotograferingen ville komme til at foregå, for at konstatere om stedet f.eks. ligger i skygge.

Find gerne flere steder, men pas på det tager tid at flytte rundt over større afstande og jeres tidsplan kan være stram.

Send fotografen jeres forslag, evt. tegnet ind på et kort (benyt evt. Google-map). Fotografen bør besøge stederne (og kirken) få dage inden, for at danne sig et indtryk af lys, skygger, forhindringer, osv.

   
Lav en drejebog Tiden er ofte presset og derfor er den absolut en fordel, hvis brudeparret sammen med fotografen har lavet en "drejebog". Drejebogen kan bestå af de billeder, som brudeparret har fundet via ovenstående links, nødvendige rekvisitter samt lokationerne.
Drejebogen skal også indeholde billeder af brudebuketten og ringene.

Herved har parterne også afstemt forventninger!

Print de udvalgte billeder ud og hav dem med ud til det sted, hvor bryllupsbillederne skal skydes, herved starter den mentale forberedelse inde i brudeparret, og smilene bliver mere afslappede.

 

Husk de klassiske billeder De fleste brudepar ønsker at deres billeder skal være anderledes og personlige. Ikke desto mindre bør i aftale at skyde nogle klassiske billeder, som man kan sende til tante Olga, som hun kan stille på kaminen.
   
Glem ikke fotografen

Under vielsen og receptionen er det godt at huske fotografen, forstået således at brudeparret husker kysse et øjeblik længere mod fotografen, så denne kan skyde dette billede. Gå langsomt. Smil også til fotografen.

   
"Hjælp, Jeg er ikke fotogen!" Dette har fotografer hørt 1000 gange :-)
Kort så skyldes det blot at man ikke er fortrolig med sit eget spejlbillede, og nu står man ved siden af sin udkårne, og skal have taget måske de vigtigste billeder i sit liv.......
Klik på dette link, og læs her nogle gode råd, jeg har samlet til modeller.
   
Regnvejr

Bryllupsbilleder taget i regnvejr har en speciel charme. Lover DMI regnvejr, så hav paraplyerne klar og naturligvis en back-up plan.

Husk at drejebogen skal tage højde for regnvejr.

Tag et kig på disse billeder "Trash The Wedding Dress"

 

     
Gruppebilleder Ønskes et gruppebillede f.eks. på kirketrappen, så bør brudeparret udpege et familiemedlem, som alle kender, der kan assistere med at få samling på tropperne.
   
Output Man kan let tage 100 billeder på en times fotosession ved en sø, men ønsker brudeparret samtlige 100 billeder redigeret, beskåret, osv. så skal de huske at tiden løber rask afsted.

Faktisk er det bagefter at langt de fleste fotografer bruger mest tid og derved let den dyreste del af processen.

Først skal RAW-billederne farve- og lysjusteres. Herefter skal fejlskud, som f.eks. sjove øjne sorteres fra. Så skal billederne opdeles i grupper (f.eks. før vielsen, selve vielsen, køreturen, bryllupsbillederne 1 og 2, receptionen, middagen, brudevalsen, afrejsen). Endelig skal et repræsentativt udvalg i hver gruppe findes frem - alle de bedste billeder.

  De udvalgte billeder skal ofte beskæres og efterbehandles en smule. Især bryllupsbillederne skal ofte en tur igennem Photoshop.
   
Præsentation -

Det endelige resultat.

Fotografens hjemmeside Den letteste og billigste måde er at de udvalgte billeder ligges op i et album, som f.eks. dette.
Billederne vil ofte være beskyttet af en unik url eller et login, og ligge på fotografens hjemmeside i op til 3 mdr. efter vielsen.
Egen hjemmeside   Har brudeparret en egen hjemmeside, kan billederne også blive lagt op der.
Advanceret hjemmeside   Jeg har oprettet dette album til nogle gode venner. Det tager en hel del timer at sætte op.

Måske kan brudeparret selv oprette deres egen opsætning eller for en god ven til det (som vil gøre det gratis).

Fotobøger   En god måde at bevare minderne på er at få lavet en fotobog. Dette gøres på nettet. ved at man downloader et lille program, som man designer bogen i. Herefter uploades billederne, og efter nogle dage kommer der en flot indbundet bog ind af døren.
Dette er ligeledes en tidskrævende opgave, men hyggelig. Jeg anbefaler at brudeparret gør det selv, idet de også kan tilføje bl.a. navne til billederne.
MyPhotoBook.dk kunne være eet firma man kan bruge til dette.
Print   Fotografen kan udprinte udvalgte billeder for brudeparret. Her vil typisk være en pris for antal og størrelse.
Som markedet er i dag, anbefaler jeg ofte at brudeparret selv vælger at printe udvalgte billeder ud eller at få dem printet ud hos en web-butik.
Foto på lærred   Man kan i dag få overført et foto til lærred, så det ligner et maleri.

Læs mere om dette på f.eks. www.sumopix.com

Dette er dog ikke en opgave for fotografen.

   
Få alle billederne Mange fotografer udleverer ikke alle billederne til brudeparret. Brudeparret kan efterfølgende købe sig til flere prints.

Jeg afleverer alle billederne bagefter på en DVD eller USB-nøgle. Naturligvis ikke de dårligste fejlskud, men alle de udvalgte billeder samt de fravalgte. Alle billederne vil ligge på DVD'en i JPG-format, så brudeparret let kan se dem igennem på deres egen computer. Herved kan brudeparret også let selv bestille prints, printe dem ud selv, designe fotobøger, osv.

Jeg sørger også for at alle RAW-billerne (dvs. "originalerne") er med på DVD'en. Herved kan brudeparret selv gå ind og arbejde med deres billeder i f.eks. Photoshop senere.

   
Copyright Billederne tilhører naturligvis brudeparret.
Jeg spørger ofte om lov til at bruge nogle af billederne på min hjemmeside, til inspiration for andre.
Men ønsker brudeparret at bruge billederne for at deltage i konkurrencer, så fordrer det at fotografens navn nævnes.
   
Anden inspiration
Husk at sikre jer billeder fra brudeparrets polterabender

Bed en teknisk gæst, sidste på aftenen, at kopiere alle billederne fra jeres gæsters digitale kameraer over på en laptop.

Sæt eventuelt selv ekstra digitale kameraer rundt på bordene, ganske som man tidligere gjorde med engangskameraer.

Husk at tage billeder af forberedelserne til brylluppet. F.eks. da brudekjolen blev afprøvet i butikken, hvordan bruden gøres parat til kirken, kort sagt minderne.
Jeg fik lov til at fotografere bruden her hele formiddagen imens hun gjorde sig klar. Brudeparret fortalte mig efterfølgende at de var vilde med disse billeder.

Hvordan agerer man som model foran et kamera ?

Blandt bryllupsfotograferne som jeg kender, så står Terje Aamodts billeder, som fantastiske. Sæt dig tilbage og nyd videoen (husk lyd).

Og hvem husker ikke "Wedding Entrance Dance" ?

   
Hvad koster det Det er jo også afgørende.
En god og erfaren fotograf koster, det en god fotograf koster :-)

Det hele kan gøres op i timer, og bestemmes af de ønsker som brudeparret har til billederne, men især også "præsentationen".
En tommelfinger regel er at tælle timerne sammen, og så regne med at fotografen cirka bruger 10 min pr. udvalgte billede i Photoshop. Hertil kommer det "endelige resultat", som i gerne vil have at fotografen leverer.

Tag en snak med fotografen med udgangspunkt i ovenstående, og få et tilbud. Bed om at se fotografens egne billeder.
Husk at indgå aftalen skriftligt, og forvent at nogle fotografer kræver et depositum.

 

 

Er du fotograf og vil læse mine fif til bryllupsfotografer, så klik her

Kunne du bruge dette, så skriv en kommentar her :-)