Opdateret  d. 18-09-2017Menu

 
Modelfotografering

En artikelserie med råd til både fotografen og modellen.

 

 

Jeg startede på denne samling af gode råd til modeller og fotografer tilbage i 2009. Siden er løbende blevet opdateret med nye råd og rettelser.

Side har nu i flere år ligget øverst i søgemaskinerne med over 350 hits om dagen. Det forpligtiger mig til løbende at opdatere artiklerne!

 Det er blevet til en ganske lang artikel, hvorfor jeg nu har valgt at opdele artiklen i 3 artikler.

  1. Generelle råd, som bør læses af både model og fotograf.
  2. Tips og tricks for modellen (herunder råd til posseringer)
  3. Tips og tricks for fotografer
Du bør læse alle tre artikler uanset om du er model eller fotograf, for fx. kan artiklen herunder med generelle tips eller artiklen til fotografer give en model god indsigt i de forhold, som er med til at skabe gode billeder.
Hvad er en model:

Mange tænker straks på kønne kvinder og mænd som i de kulørte magasiner, når fotografer taler om modeller, men begrebet dækker faktisk over bedstemor, mænd, et barn, et brudepar, venner, osv. Alle "modeller" vil gerne tage sig godt ud på billederne, så følgende tips gælder for dem alle.

Der findes mange former for professionelle modeller, men mange forbinder straks en model med en catwalk-model, som de har set i realityserien "Topmodel". Men der er mange - mange andre former for modelarbejde.

Model fotografering indebærer stort set alle former for fotografering af folk. Skolefoto, portrætter til visitkort, nude, erotik, familiebilleder, billeder af tøj, smykker, osv. på mennesker, bryllupsbilleder - det hele er modelfotografering.

Så denne side indeholder tips og tricks for både modellen og for fotografen. Og begge parter kan ofte have godt af den indsigt, der ligger i at lære lidt om den andens udfordringer :-)

Men hvorfor er modelfotografering så svært?
Jeg tror at en del af svaret er, at det ganske enkelt skyldes at fotografen møder kritikken med det samme! Her bliver vi straks udfordret på vores evner. Hvis "kunden" ikke kan lide billedet, om end vi ved at det er teknisk 120% i orden og måske selv syntes at parret ser super søde ud, jamen så er det bare et dårligt billede.

En anden grund, men netop her finder jeg personligt udfordringen, er at mange forskellige ting, skal gå op i en højere enhed:
 

1. Kamerateknikken Det er vigtigt at fotografen er fortrolig med knapperne/funktionerne på kameraet, og kan håndtere blænde, lukketider, ISO, flashen, mv.
  2. Fototeknikken De grundlæggende kompositionsregler, herunder at have øje for hele billedet, hvilket vil sige baggrunden og detaljerne
  3. Brugen af lyset Naturens lys er det letteste, her skal man håndtere fill-in-flash, reflektor-brug, skygger, mv.
Mere udfordrende bliver det nåpr man skal bruge flashen eller måske et flashanlæg.
  4. Historien i billedet Skal der være en historie i billedet, så skal fotografen have gennemtænkt dette inden, evt i samråd med modellen. Er det et portrætbillede, så er det vigtigt at man har aftalt "stemningen" i billedet
  5. Styre en model Dette er oftest det sværeste for nogle fotografer. For hvordan gør man det? Der skal ikke herske tvivl om at dette område kræver en del af mange fotografer. Man står overfor en ukendt person - skal have de 4 ovenstående områder til at spille - og så skal man til at dirigere rundt med modellen.
De fotografer, der især er gode til dette punkt, opnår de bedste billeder!

Men udfordringen i modelfotografering ligger netop i at håndtere disse områder på én gang og i hvert billede.

Men nok om det! Her på denne side har jeg samlet lidt gode råd og links, der relaterer til modelfotografering.
Nedenstående informationer og værktøjer henvender sig til både model og fotograf.

Generelle tips og tricks
Generelt
Mange fotografer oplever at modellerne møder op uforberedte og "ikke til stede". Mange modeller tror det drejer sig alene om at have lagt lidt makeup og tage noget forskelligt tøj med, og så ellers bare at lade sig fotografere.
Denne slags modeller bliver øvede fotografer ganske hurtigt trætte af at arbejde med, for den erfarne fotograf ved at han/hun efterfølgende skal sidde og redigere en masse billeder, som i bund og grund er ret ens.

Den spændende model har øvet sig på positurer og ansigtsudtryk. Modellen har måske nogle ideer med til shootet.

Alt for mange modelaspiranter glemmer desværre, at fotograferne har investeret mange penge i udstyr, mange timer i at blive gode til deres arbejde, og skal bruge mange timer bagefter foran computerskærmen. Disse fotografer stiller krav til modellerne om at de ikke bare møder op i hverdags jeans og dagligdags makeup, men kommer velforberedte, tændte og ikke mindst til stede.
Til nogle shoots har fotografen måske betalt studieleje. Møder modellen ikke op, så er det min erfaring, at dette spredes hurtigt blandt fotografer, bl.a. i modelfotogrupperne på Facebook.

Omvendt så spredes det også hurtigt, hvis en fotograf f.eks. ikke er velforberedt eller "glemmer" at sende de aftalte billeder.

Læs mere nedenfor i afsnittet om Facebook.

 

   
Kan man tjene penge på at være model /-fotograf? Denne artikel henvender sig i første omgang til alle der vil stå foran eller bagved kameraet, uanset om det er bryllupsfotografen eller brudeparret, eller ham, der skal bruge et godt profilbillede til en jobansøgning, men også til dem, der gerne vil forsøge sig med en modelkarriere (på et eller andet plan).

Så mit svar til dette spørgsmål, henvender sig til jer, der vil forsøge at tjene (lidt) penge på dette område, for: Naturligvis kan man det.

Men som ved alt, så er det et spørgsmål om udbud og efterspørgsel!

Der er større chance for at finde en kunde til dine billeder indenfor nicher, hvor efterspørgslen er stor og udbuddet lille. Og der er også nicher, hvor efterspørgslen er stor, men det er ligeledes udbuddet (fx nude).

 

Det digitale kamera har gjort det muligt for mange amatørfotografer at træde ind på dette område. Derfor er der mange fotografer at vælge imellem, som i en eller anden grad, gerne vil forsøge at tjene penge på modelfotografering.

Som fotograf skal du:

 
 
 1. kunne præsentere en klar stil og helst indenfor få klart definerede genrer.
 2. kunne demonstrere alsidighed i din portefolie indenfor disse genrer
 3. kunne demonstrere at du teknisk er velbevandret, både med kameraet, lyslægning og efterbehandling.
  Men det er min erfaring, at der er endnu flere kvinder og mænd, der gerne vil forsøge at blive modeller, inspireret af f.eks. tv-serien TopModel, og naturligvis denne branches glamour. Altså er der også her et stort udbud af modeller.

Ønsker man som model at forsøge sig indenfor modelbranchen, så er der rigtigt mange kvinder, der har samme ambition. Så skal du have succes, så skal du

 
 
 1. kunne præsentere  et markant look
 2. kunne demonstrere alsidighed i din portefolie indenfor forskellige genrer
 3. men også kunne vise "professionalisme" og hermed mener jeg, at du er forberedt, har kendskab til f.eks. din mimik og kropspositurer, udviser engagement og netop professionalisme.
  TFP-shoots (se nedenfor), workshops, mv. er en rigtig god måde at opbygge en portefolie på for både model, mapeup-artiwst og fotograf.

Regn med at der er en forholdsvis lang periode, hvor du ikke kommer til at tjene penge, især i den fase, hvor du opbygger din portefolie. (Og er du ny model, så forvent ikke at fotograferne vil betale for et shoot med dig, da der som sagt er et stort udbud af modeller).

Husk at markedets efterspørgsel på modeller skifter hele tiden. Op til modeugerne så er det catwalk modeller, som man er på udkik efter. Sørg for at din portefolie hele tiden har nye billeder.

Læs her Joe Edelmans råd til modeller

   
Portefolie Det gælder for model, fotograf og makeup artister, at man bør have en "portefoliemappe", hvor man fremviser eksempler på sine færdigheder.

En portefolie mappe bør vise forskellige genrer og helst billeder, som viser alsidighed indenfor disse genrer.

Tænk dig godt om og vurder indholdet af din portefolie. Den fortæller også meget om dig, f.eks. vil en overvægt at billeder skudt af babyer klassificere dig, som børnefotograf, og for modellen kan en overvægt af babe eller lingeribilleder også klassificere dig. 

Læs mere nedenfor om at bruge Facebook og/eller Dropbox til din portefoliemappe

   
Workshops - Meetups
Rigtigt mange fotoshoots arrangeres igennem Facebook. Især TFP-shoots, hvor du kan være med og lære af øvede fotografer.

Disse workshops er også gode muligheder for modeller at opbygge en portefolie, eller blot at få nogle skønne billeder af sig selv.

Facebook gruppen "Photoshoots, hvor, hvornår og hvad" er et godt sted at begynde.

 

Begreberne TFP - TFD Du vil sikkert støde på begrebet "TFP", som er et ofte brugt udtryk i model- og fotografindustrien.

TFP er en engelsk forkortelse for "Time for print" og betyder direkte oversat "Tid mod billeder". 

I dag finder man oftere TFD, som er forkortelsen for "Time for Disc" eller "Time for Download", hvor modellen vil få mulighed for at downloade billederne fra f.eks. en Dropbox-konto (se nedenfor).

Alle begreberne går ud på, at parterne ikke modtager betaling for den tid, de har brugt, men billederne betragtes som "betaling".

På model-sites skriver nogle modeller det på deres profil, og sikrer sig derved billeder til deres portefølje. Også stylister er ofte med på TFP. Model, stylister, makeup-specialister, frisører og fotografen byder ind med deres tid og hver deres kunnen.

Fotografen styrer For det første, så er det afgørende at modellen føler sig sikker og rolig i fotografens nærvær. Tal om hvad i skal lave sammen, og her må fotografen gerne lade modellen fornemme at fotografen har styr på sagerne, men naturligvis inddrager ham/hende/dem.

Forklar hvilke billeder du, som fotograf, forventer af dem, og lær dem evt. nogle af nedenstående tips. Tiden er givet godt ud!

   
Forberedelsen God forberedelse betyder ALT. For alle parter.

Hvis det ikke foregår i ens eget studie, så bør fotografen udforske det sted, hvor fotoshootet skal foregå, og her bl.a. checke lysforhold, restriktioner, muligheder, osv.

Ved at kende stedet godt, så er næste skridt at udtænke hvilke slags billeder, der passer til stedet. En gammel fabrik med en masse graffiti giver andre muligheder end en sportshal.

Vejret er absolut også en vigtig faktor, der skal undersøges i god tid. Det siger sig selv, hvis man skal være udendørs. Men en mørk gråvejrsdag påvirker også lyset indenfor i f.eks. en kirke.

 

Modellen vil, som sagt gerne tage sig godt ud på billedet. Giv dem ro til at checke sig selv i et spejl og fortæl dem at det er helt OK, at de giver sig tid til at få lagt make-uppen/ frisket den op, sat tøjet. Jo mere fotografen indgyder dem ro, altså at de ikke skal stresse, desto mere falder der ro over resten af jeres session.
Det er ofte en god ide at lade modellen tage forskelligt tøj med. Også smykker eller forskellige slips.

Det kan være en stor hjælp for både fotograf og model, hvis også modellen har samlet sig et inspirationsgalleri, som jeg skriver om her nedenfor.

   
Tag gerne en ven med Det er vigtigt for både modellen og fotografen at billederne skydes i en god og ikke mindst sikker stemning.

Er det en fotograf eller model, som du ikke kender, så tag gerne en ven med. Gør altid den anden part klar over dette inden i mødes.

Er modellen under 15, så bør en forældre/værge altid være med.

   
Billedets historie Man kan naturligvis tage et portrætfoto af modellen. Men man kan naturligvis også have en historie i billedet, f.eks. nyde solnedgangen. Her bør modellen sætte sig ind i den stemning, der følger med historien. Er temaet "Singing in the rain" bør modellen ligne en, der er forelsket og nyder regnen".
   
Inspiration

Det er altid en god idé at lade modellen selv komme med ønsker.

Bed modellen om at kigge magasiner igennem for inspiration. Få dem til at klippe de billeder/kompositioner ud, som de kan lide. Henvis dem til hjemmesider med billeder i den stil, som de nu ønsker. Der er mange sider på nettet, med f.eks. bryllupsbilleder. Lad modellen/parret sende fotografen links til billeder, som de godt kan lide, og kompositioner, som de godt kunne tænke sig at efterligne.

Nogle af de flotteste gallerier på internettet er f.eks. 1x og 500px (klik på links for at se disse sider). Her kan man hente megen inspiration indenfor forskellige genrer.

Herved sporer i jer hurtigere ind på hinanden, og sandsynligheden for at de bliver tilfredse stiger kraftigt :-)

Fotografen opnår også, at modellen har mentalt forberedt sig på de billeder i skal tage, og derfor er nemmere at kommunikere med.

Jeg kan varmt anbefale både model og fotograf at oprette en Pinterest konto. Pinterest giver mulighed for at gemme billeder, som man falder over forskellige steder på internettet. Man kan gruppere disse billeder og let dele dem med andre. DU kan læse uddybende om Pinterest her på min blog.

 

Antal billeder Det er kun de dygtigste fotografer, der kan nøjes med at tage ganske få billeder og dette er oftest kun med professionelle modeller.

Det betyder også, at der vil være 49 dårligere billeder. Billeder hvor øjnene blinker, smilet er skævt, osv.

Vi har alle set mange (familie-)billeder af os selv, hvor vi ser knap så godt ud. Og derfor er vi meget kritiske. Og netop dette har nye modeller med i bagagen, når de stiller sig ind foran kameraet.

Derfor er det god stil fra fotografens side ikke at vise modellen alle billederne i første omgang. Vælg altid de bedste billeder fra og præsenter dem for modellen. Herved giver du modellen en god oplevelse. Modellen ser sig selv se godt ud og finder ro og tilfredshed med dit og modellens arbejde.

Senere kan du vise modellen dine andre billeder, gerne de næstbedste, som modellen kan bruge til at lære ud fra.  Slet de dårligste!

Det er god stil, at aftale med modellen, hvornår han/hun kan forvente at fotografen har billeder parat. Det er meget forskelligt, hvor mange redigerede billeder, som fotografen kan levere.

Jeg kan ikke komme med en tommelfingerregel for, hvor mange redigerede billeder, som en model bør kunne forvente at modtage. Det kommer an på hvor mange billeder, der ialt blev taget. Hvor mange forskellige opstillinger/posseringer blev der foretaget. Hvor mange billeder, der er blevet "dårlige" enten pga. teknik eller "uheldige poseringer/udtryk". Normalt har fotografen en ide om dette efter en shoot.

Og så er det lige så god stil af modellen returnerer et "Tak for billederne"!

   
Modelkontrakter:
Det er meget vigtigt at der udarbejdes en modelkontrakt mellem fotograf og model(-ler). En modelkontrakt sikrer både fotograf og model for uheldigheder, og fotografen vil opleve at mange modeller får en anden ro, når fotografen håndterer det professionelt.
Jeg har udarbejdet en modelkontrakt på baggrund af de forskellige kontrakter, som jeg har fundet rundt omkring på nettet. Denne kontrakt er noget mere udførlig end andre.

Bemærk især hvilke rettigheder, der kan overdrages til 3. part. Uden dette på skrift kan billederne overdrages til en god ven, som derefter kan sælge dem :-(

Jeg kan anbefale, at fotografen har udfyldt dem på forhånd, så det kun er modellens navn og aftalens indhold , der skal udfyldes.

Som model kan du med fordel have dine egne kontrakter med. Herved har du på forhånd taget stilling til, hvad billederne må bruges til.
Jeg har desværre oplevet kontrakter, som er "mangelfulde", hvorved den især ukyndige model ikke er klar over, hvad han/hun ikke har kunne forholde sig til (og derved indirekte accepteret).

Modellen bør altid huske at se modelkontrakten  samt aftale rammerne for shoote, INDEN shootet går i gang. Når først billederne er taget, så kan det være svært at sige fra.
 

I dag kan man få model-kontrakt programmer til sin smartphone eller tablet, så man slipper for papirarbejdet. Læs mere om dette på min blog her.

Læs her, hvorfor det absolut er en fordel for modellen, hvis denne selv har en kontrakt med.

Husk forældrenes underskrift, såfremt modellen er under 18 år.

Og husk altid at have en kopi til modellen og en kopi til fotografen.

Hvad siger loven? Det er vigtigt for både model og fotograf at have sat sig ind i lovgivningen, når det kommer til offentliggørelse af billederne.
Lovgivningen har nogle klare regler for modeller under henholdsvis 15 og 18 år.

Læs mere om lovgivningen her

   
"Props" Når fotografen og modellen er enige om sted og tema, så skal modellen naturligvis sørge for at have tøj, sko, osv. med, der passer til temaerne.

Fotografen kan være den der husker alle de øvrige "props", så som sjippetov, boksehandsker, drikkeflasker, paraply, laptop, bowlerhat, spraydåse, golfkølle, kaffekrus, reb, ølkasse, osv.

Modellen kan tage solbriller, store smykker, hatte, osv. med.

Det er min erfaring at disse "probs" ofte er dem, der er med til at give billederne historie.

 

Her til højre brugte vi englevinger, 2 flashes, stativ, "triggers" og en masse tålmodighed..

   

 

Hvis du har en Facebook profil, så har du sikkert lukket den ned, så kun dine venner kan se dine billeder.

Det er uhensigtsmæssigt for både fotograf og model!

Begge parter vil jo gerne se hvad den anden har bedrevet inden en endelig aftale måske indgås. Det er ikke ualmindeligt at fotografer vurderer modellernes billeder for at danne sig et indtryk af modellens muligheder. Tilsvarende undersøger mange modeller fotografernes portefolie, der igen kan fortælle lidt om fotografens stil og kompetence.
Tænk dig om hvad du gemmer i denne mappe.
Derfor bør du oprette mindst en mappe under dine billeder, som du gør offentlig, så andre kan se din portefolie (såfremt du altså bruger Facebook til dette). (jeg har oplevet at modeller tilmelder sig et arrangement, men har samtidig lukket deres profil, så meget ned at vi fotografer ikke kan se hvem de er og hvad de har lavet).

For fotografer så er en mappe, med dine portefolie billeder, en god måde for modeller, at se hvad du kan og står for. (Jeg forstår at modeller også bruger dine billeder til at kontakte nogle af dine modeller, for at høre hvordan du er som fotograf.)

Nogle fotografer og modeller har oprettet specifikke Facebook profiler, som de holder adskilt fra deres private profil.

Når du uploader billeder til Facebook, så husk altid at nævne navnet på fotografen, modellen og/eller make-up-artisten, iht. det i har aftalt i kontrakten.
Bemærk at hvis du uploader et billede i en offentlig mappe, så har alle lov til at bruge det (f.eks. blade). Læs mere her

 

   

Har du ikke en
Dropbox konto,
så klik på ikonet
herover.

En "Dropbox" er stort set uundværlig for både model og fotograf idag.

En Dropbox er en gratis service, der gør det muligt let at dele billeder (og andet) over nettet.
Efter at begge parter har oprettet en Dropbox-konto, så kan man oprette en undermappe, der f.eks. hedder modellens navn. Denne mappe deler man så med den anden part (højreklikker på mappen og vælger "Share with"). Dette er en nem møde at udveksle billederne, i stedet for at skulle brænde CD'er eller sende USB-nøgler.

En Dropbox konto kan også bruges til at udveksle inspirationsbilleder mellem model og fotograf INDEN shootet. Herved opnås også en forventningsafstemning.

Når jeg falder over et billede, som inspirerer mig, så gemmer jeg dem i undermapper (under standardmappen "Photos"). Disse undermapper kan jeg dele med mine modeller til inspiration. Men jeg bruger også denne inspirationsmappe til at minde mig om billeder, som jeg en dag gerne vil prøve selv. Læs mere her.

Du kan læse mere om brugen af Dropbox her på min blog.

   
Ansigtsvurderingen Alle har en god og mindre god side af deres ansigt.

Vi mennesker er ikke ens i ansigtet. Prøv at tage et portrætfoto - del ansigtet i midten og tag nu den ene del og spejlvend den. Du vil opdage at det nye ansigt slet ikke ligner personen på originalfotoet.

 
Original foto I Photoshop har jeg spejlvendt den højre
del af ansigtet, dvs. mund, næse og øje.
   
Faktisk vender de flestes næser til højre eller venstre. Det ene øje er større end det andet, og ørene kan sidde højere end det andet. Ligeledes kan modellens smil være skævt.

Og hvad skal vi så bruge denne viden til ?

Kort: for at tage et godt billede af modellen!

Teknikken er lige til. Ved at lade modellen dreje ansigtet lidt, så den skæve næse pege hen mod fotografen - det gør næsen mindre dominerende. Man kan også sørge for at det største øje (og øre) er længst væk fra kameraet - herved kommer det bagerste øje til at have samme størrelse på billedet, som det forreste øje.
 

Med tiden ser du hurtigt disse ting på dem du skal fotografere, og kan styre modellen iht. teorierne. På kort sigt kan det være en fordel lige at tage et stykke papir og betragte dine modeller, imens du tegner mundens hældning, øjnenes størrelser, ørenes placering og næsens retning ind i cirklerne. (Ps.: den venstre tegning er set oppefra!).

Som model kan du prøve at finde din egen "gode side" ved at lave tilsvarende øvelse foran spejlet.

   
Hold pauser Hold nogle korte pauser undervejs, og især i begyndelsen af jeres session. Fotografen kan vise modellen billederne på kameraets skærm og tal om dem, også om det der ser knapt så godt ud. Disse pauser får ofte modellen til at slappe af og giver tid til at reflektere.
Fælles sprog Aftal et fælles sprog.

Lad modellen forstå hvad du, som fotograf, mener med :

 
 • Sænk skuldrene
 • Højre arm (din højre eller modellens)
 • vandrette skuldre
 • ind med rumpen
 • maven ind
 • løft hagen
   

Jeg blogger løbende om modelfotografering, og du vil, på min blog, finde mange indlæg, som jeg ikke får skrevet ind  her.

Klik her for at komme til de indlæg på min blog, der omhandler modelfotografering

   
Kunne du bruge denne artikel, så skriv en kommentar her :-)
   
 

Denne artikel begyndte jeg på tilbage i august 2009. Artiklen har arbejdet sig op og har ligget blandt toppen på Google. Jeg har også noteret mig at flere fotografer flittigt har kopieret mine gode råd, ja enddog udgivet dem for at være deres egne :-)
Jeg håber at folk vil respektere ophavsrette til disse tekster.
Har du et tip, en kommentar, en korrektion eller andet, så skriv endelig til mig, så skal jeg straks skrive om dette her (og gerne kredittere dig).