20-07-2009

Depth of Field - DoF
 
En god fotograf bør lære at kende DoF'en på sine objektiver ved de forskellige indstillinger. Nogle gange er det meget lidt, der skal til før dit motiv bliver uskarpt.
 

DoF'en er det område foran og bagved dit fokuspunkt, hvor billedet stadigvæk vil være skarpt. Vores øje korrigerer automatisk og finder den nye DoF, men det gør vores objektiv ikke.

Især ved makro-fotografering er det vigtigt at kende DoF'en ved de forskellige blændeåbninger.

Tager du portrætter, f.eks. et brudepar, og har et objektiv og indstillinger, der giver en lille DoF, kan du risikere at den bagerste (normalt brudgommen) bliver uskarp.

DoF'en bliver større, jo mindre blændeåbning der benyttes eller jo større afstand, der er fra kameraet til fokuspunktet.

   
Dette har jeg forsøgt at illustrere her til højre, hvor DoF'en ved blænde f/1.4 (30mm) og en afstand på 10 m til fokuspunktet, giver en "near limit" på 8,1 m og "far limit" på 13,1 meter. Det betyder at alt i mellem disse yder punkter vil står skarpt.

Men taler vi om en afstand på 1 meter ved makro fotografering, så ville samme blænde give en "near limit" på 0,98 m og en "far limit" på 1,02 m, altså alt indenfor 0,05m vil stå skarpt. Bemærk på billedet med bierne, så er DoF'en for lille til at den bagerste bi står skarpt.

 

Men jeg havde brug for at se det bedre grafisk, alt efter hvilken blænde jeg valgte. Jeg har tidligere tegnet det selv, ud fra en enkelt valgt blænde, men hvad nu når man skifter blænde.

Derfor søgte jeg lidt på nettet og fandt en DoF-calculator lavet af Curtis Newman (link). Her beregnes DoF'en i et pænt skema. Godt udgangspunkt tænkte jeg, og har nu leget lidt med programmet og fået lidt grafik med.

Klik på billedet her til højre for at få adgang til dette excel ark. Bemærk at du skal kende forskellige værdier om dit objektiv og kamera, som du indsætter i toppen af regnearket.

Prøv at arbejde lidt med skemaet og se hvordan DoF'en ændrer sig grafisk. Herved får du en god ide om hvordan dit udstyr virker og det kan sikre dig mod uheldige billeder

 
     
 
Der findes mange DoF beregnere på nettet, og en af de bedre er den på dofmaster.com (se her) idet denne også visualiserer beregningen.

Du kan også få en DoF beregner til din mobil (Nokia/Symbian, Windows Mobile ell. Iphone)

 

   
 

 

 
 

Kunne du bruge dette, så skriv en kommentar her :-)