Efterbehandlingen - generelt
At efterbehandle et billede omfatter 4 områder
  Billedjustering Med billedjustering forstås f.eks. beskæring, rette horisont, farvejustere, fjerne røde øjne, hudtonejustering, billedskarphed, osv.
 
  Billedredigering Med billedredigering ændrer vi flere ting i billedet: uønskede elementer clones bort, det lyse i øjnene fremhæves, en ny himmel indsættes, osv.
Se under Manipulation
  Katalogisering Billederne katalogiseres, caption og tags indsættes.
Se under Organisering
  Præsentation Billederne klargøres til at blive vist frem, enten på computerskærmen, en digital fotoramme, blive sendt på en e-mail til venner, upload til hjemmeside, sendt til udprintning, eller når de printes ud selv.
Se under Vis billederne frem
 
Billedjustering
 
Billedjustering er et must for en god fotograf i dag.

Du finder hurtigt ud af at efterbehandlingen af dine billeder sagtens kan tage lang tid, men betragt det som en del af det at tage et godt billede.
Før i tiden måtte vi acceptere røde øjne, en skæv horisont og en dum skorsten, der bestemt ikke prydede billedet. Alt dette kan vi nu rette op på.
MEN faktisk betyder mit kendskab til billedjustering og billedredigering, at jeg skyder nogle andre billeder, idet jeg ved at jeg vil kunne fjerne det uønskede bagefter.

Faktisk ville jeg mene at ingen gode fotografer i dag skyder billeder UDEN at have kalkuleret med efterbehandling.

Når dette så er sagt, så hjælper det mig da også til at være mere fokuseret når jeg tager billedet, for at sikre mig mindst mulig efterbehandling.

 

Uden justering og manipulering

 

Horisonten rettet, og en skraldespand og skorsten clonet væk

 
Pas på! Den tid du bruger på at efterbehandle dine billeder bliver sjældent påskønnet.
Jeg har med tiden lært, at folk ser ikke de mange justeringer jeg laver på mine billeder. De konkluderer bare at det er gode billeder jeg tager. Hvad de ikke ligger mærke til at jeg har rettet horisonten, fjernet røde øjne, fremhævet det hvide i øjnene, clonet uønskede elementer bort, udvisket baggrunden for at hovedmotivet skal træde mere frem, lysnet udvalgte steder i billedet, fået stenen i bryllupsringen til at skinne lidt mere, osv.
MEN jeg ved det! (og mon ikke mange stadigvæk ville sige at det var et flot billede, det til venstre, når de ikke ved bedre?)

Til et bryllup sendte festens andre deltagere mig deres billeder, så vi kunne samle dem til brudeparret. Der var mange "gengangere" af mine billeder. Men netop her kunne man se forskellen på fotografernes erfaring, men også efterbehandlingen. 

 

Juster din skærm.

Juster contrast og brightness på din skærm , så du ser alle 26 forskellige grå farver her til højre

 
04-01-2009