Opdateret  d. 18-09-2017Menu

Poseringer - mest for modellen

Dette er en underside til min side med gode råd til modeller og fotografer, som du finder her.
 

De dygtige modeller ved præcist hvad de skal gøre, for at indtage det relevante ansigtsudtryk. Ganske som skuespillere, så øver de sig i kropsprog (poseringer) og ansigtsudtryk.

Jo mere man har øvet sig i forskellige udtryk, både med ansigtet og kroppen, og ikke mindst har set det talrige gange i et spejl, desto mere sikker vil modellen være foran kameraet.
Den utrænede model sidder ofte foran kameraet og tænker "hvilken mimik betyder at jeg kommer til at se godt ud". De tænker meget ind af og mister derved kontakten til nuet, billedet og fotografen.

Det kan også være en god ide, for modellen, at hive sider ud fra ugeblade og magasiner af poseringer, som modellen kan lide, selv er fortrolige med og let kan efterligne. Modellen kan bruge denne mappe med billeder til hurtigt at komme ind i rollen. Naturligvis kan man også finde en masse inspiration her på nettet, som jeg beskriver her ovenfor.

Jo bedre modellen er til at skifte ansigtsudtryk og positur, og være fortrolig med dette, desto sjovere og lettere bliver samarbejdet med en (god og kræsen) fotograf.

Nogle taler om "magiske ord", dvs. ord, der beskriver stemninger for modellen, altså metaforer, som hjælper modellen til hurtigt at komme ind i en stemning. Dette er ord, som kun modellen kender. Et eksempel kunne være "lækker ulovlig chokolade", som modellen ved får hende til at få et drømmende og nydende blik.

 
Modellens hjemmearbejde Mange modeller kan med fordel øve sig foran spejlet der hjemme i de forskellige poseringer, især hvordan de udtrykker sig med deres ansigt. Her er et par eksempler.
 • vrede
 • sur
 • tvær
 • ulykkelig
 • sørgmodig
 • et grin
 • latter
 • fjollet grin
 • koket smil
 • forførende smil
 • interesseret blik
 • drømmende
 • tænkende
 • fascineret
 • overrasket
 • osv.

Hvor mange af disse kan du udføre ?

 

 

Skiftende mimik og poseringer Poseringer og ikke mindst skiftende mimik er afgørende for en god model.

Jo mere modellen har øvet sig foran spejlet i at skifte mimik og posering, hver gang der lyder et klik fra kameraet, desto flere gode billeder får begge parter ud af billederne.

Jeg har oplevet modeller, hvis ansigtsmimik stort set er det samme på samtlige billeder taget over måske en time. Personligt finder jeg det uinspirerende, og erfaring har lært mig at det kun er ganske få billeder, der bliver gode.
Jeg er klar over at fotografen kan inspirere modellen til at skifte mimik, men de gode modeller gør det selv - hele tiden!

 

   
 
Magasinet Digital Camera World har kreeret nogle "cheatsheet", som man frit må bruge. Jeg har klippet lidt i dem, så de bdre passer ind her. Klik på hvert billede, for at se det i fuld størrelse.
 
   
Man kan også lade sig inspirere af modelposeringsark.

Modellen kan med fordel øve sig i at efterligne disse poseringer foran spejlet derhjemme, og fotografen kan bruge dem til let at forklare modellen hvordan han/hun forestiller sig at modellen skal posere.

Jo mere fortrolig modellen er med forskellige poseringer bl.a. ved at have set sig selv udføre flere af disse i spejlet, desto mere fortrolig er modellen ved sine udtryk og formåen.
Brug god tid også til at øve dig i bløde overgange fra en posering og til en anden.

 

Jeg har fundet forskellige poseringsark eller blot samlinger af billeder, som jeg tidligere har linket til på min blog.

 • Klik på billedet her til højre.
 • På Youtube.com finder man mange videoer om dette. Det er blot at søge på "Model poses". Her er et!
 • En søgning på Google billeder på "model poses" gav ligeledes mange eksempler.
 •  
 • Der findes også applikationer til tablets (f.eks. iPads), der viser disse poseringer, læs mere f.eks. her
 • Her er et link til nogle Posing Tips for Models and Photographers.
Langsomme poseringer De fleste modeller ved, at de skal lave lidt om på deres poseringer. Nogle gør det hver gang de hører klikket fra kameraet.

Nogle gange er det vigtigt at skiftet fra den ene posering og til en anden foregår langsomt. For den uerafarne model skal overgangene ALTID være langsomme. Herved får fotografen mulighed for at bede dig stoppe og holde poseringen, men han/hun tager en serie billeder.
Håret kan f.eks. sidde perfekt og poseringen er ligeledes god, men der skal lige være tid til at provokere et smil frem på modellens læber.

Arbejder i f.eks. med portrætter, så skal ændringerne måske ikke være så voldsomme eller ved hvert klik. Aftal dette med fotografen.

Når armene presses mod kroppen
Når man tager (sær kvinder) fra siden og de bare armen kan ses, så hører man ofte kritikken med store overarme. Når du presser en arm mod kroppen, kommer armen til at se bredere ud.
Derfor er det vigtigt at modellen er klar over at armen ikke skal presses for kraftigt mod kroppen, så de brede arme undgås.

Bemærk hvordan denne kvinde får presset det bagerste bryst sammen, og med hånden får løftet dette bryst op og gjort større.
Hånden skal se ud som om den holder om brystet, men vi skal helst undgå at kroppen ser "forkert" ud.

Husk at et billede er 2-dimensionelt, og derfor bliver det der er tættest på kameraet større end det der er lidt længere væk (jf. ovenfor).

 

Hævede skuldre Pas på at modellens ene skulder ikke er højere end den anden, fordi modellen står på det ene ben og hviler med det andet (naturligvis med mindre det er bevidst).

Mange modeller hæver desuden skuldrene automatisk, hvis fotografen beder dem om at hive maven ind.

   
Øjnene Det vigtigste i et portræt er modellens øjne!

Talrige eksperimenter har påvist, at det første beskuerens egne øjne søger efter, er modellens øjne! (Hvordan betragtede du selv billedet her til venstre ?)

Derfor skal disse stå knivskarpe og fotografen bør altid sikre, at der stilles skarpt på disse.

Derfor er det også vigtigt, at modellen har lagt en god makeup omkring øjnene (og ikke dukker op med søvnige eller blodskudte øjne).

Modellen her, har netop lagt en flot makeup, der fremhæver hendes øjne.

I efterbehandlingen kan fotografen lysne det lyse i øjnene, for at få dem til at træde bedre frem.

   
  Hvis fotografen beder modellen om at se til højre, så vurder om det kun er pupillerne, der skal flytte sig eller hele ansigtet.

Prøv at lade modellen se lidt ved siden af dit kamera, altså ikke at kigge direkte ind i kameraet. Lad hovedet hælde lidt til den ene side eller den anden.

Se ikke altid ind i kameraet Se på disse to billeder. Bliver du ikke nysgerrig efter at vide hvad de kigger på på billedet til højre?
Husk at lade dine modeller se samme sted hen! Peg på noget i den retning, som de skal kigge, så de begge retter blikket mod dette sted.
Et smukt smil
Vi mennesker viser hele vores tandsæt, når vi smiler. (Det er vi faktisk ene om i naturen). Men for de fleste gælder det også at smilet ikke bliver smukt, når tandkødet blottes for meget.

Prøv at lade din model lære sig dette foran en spejl.

 

Brug håret
Forskellige frisurer eller blot det at modellen har hænderne ved håret, kan give helt andre motiver. Prøv det af foran spejlet.

 

 
 
 

   
Stå med siden til Stå gerne med siden til så overkroppen drejes let mod fotografen. På denne måde kommer modellen til at se slankere ud. Man komme uundværligt til at se bredere ud, når man stå vinkelret på fotografen
 
   
Der findes mange klip på YouTube, hvor modeller kan få inspiration til poseringer. Her er par stykker:
 
   
"Rigtig og Forkert" På Pinterest er jeg faldet over disse gode anbefalinger til gode poseringer.

Jeg er ganske tilbøjelig i at give manden bag disse eksempler ret, men prøv selv at vurdere de enkelte eksempler og se om du er enig.

Jeg forstår ikke russisk, så jeg har ikke kunne finde navnet på den person, der har lavet disse billeder. Ej heller læse russisk og derved finde frem til den hjemmeside, der står på billederne, så jeg kunne kreditere den, der har lavet disse billeder. Billederne er som sagt at finde på Pinterest.

 
   
   
   
 

Du kan finde flere eksempler her

 
   

Jeg blogger løbende om modelfotografering, og du vil, på min blog, finde mange indlæg, som jeg ikke får skrevet ind  her.

Klik her for at komme til de indlæg på min blog, der omhandler modelfotografering

   
Kunne du bruge denne artikel, så skriv en kommentar her :-)
   
 

Denne artikel begyndte jeg på tilbage i august 2009. Artiklen har arbejdet sig op og har ligget blandt toppen på Google. Jeg har også noteret mig at flere fotografer flittigt har kopieret mine gode råd, ja enddog udgivet dem for at være deres egne :-)
Jeg håber at folk vil respektere ophavsrette til disse tekster.
Har du et tip, en kommentar, en korrektion eller andet, så skriv endelig til mig, så skal jeg straks skrive om dette her (og gerne kredittere dig).